Στις 25 Οκτωβρίου, που τιμάται η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού, ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντησή του με γυναίκες στο Μέγαρο Μαξίμου, για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, δήλωσε ότι “Το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού, επεκτείνεται στις ηλικίες 45-74 ετών, από 50-69 που ίσχυε έως σήμερα. Η επέκταση του προγράμματος κρίθηκε επιβεβλημένη, δεδομένου ότι η νόσος προσβάλλει και νεότερες, αλλά και μεγαλύτερες γυναίκες”.
Το πρόγραμμα «Προληπτικός έλεγχος για τον καρκίνο του μαστού – Φώφη Γεννηματά» τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2022 και απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών, που βρίσκονται στη χώρα μας και διαθέτουν ΑΜΚΑ.
Αφορά, δηλαδή, συνολικά 1.300.000 δικαιούχους και ενσωματώνοντας την ψηφιακή τεχνολογία, επιδιώκει να διευκολύνει τις γυναίκες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν.
Το πρόγραμμα δεν σταματά με τη διενέργεια δωρεάν εξέτασης ψηφιακής μαστογραφίας, αλλά προβλέπει επιπλέον, τόσο τη δωρεάν επίσκεψη στον γιατρό για όσες γυναίκες εντοπιστούν με ευρήματα όσο και τη δωρεάν διενέργεια υπερηχογραφήματος για περαιτέρω αποσαφήνιση των ευρημάτων.
Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής εξετάσεις:
1. Εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες-δικαιούχους
2. Κλινική εξέταση (σε περίπτωση ευρήματος)
3. Υπερηχογράφημα (σε περίπτωση ευρήματος)
Το πρόγραμμα λειτουργεί ως εξής:
• Οι γυναίκες-δικαιούχοι ηλικίας 50-69 ετών που έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν το άυλο παραπεμπτικό για την εξέταση ψηφιακής μαστογραφίας με μήνυμα (SMS) στο κινητό τους τηλέφωνο ή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Με το άυλο παραπεμπτικό μπορούν να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
• Όσες γυναίκες δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, μπορούν να ζητήσουν κατά την επίσκεψη τους σε οποιονδήποτε ιατρό ή μονάδα υγείας την οποία θα επισκεφθούν να τους εκδώσει το σχετικό παραπεμπτικό και στη συνέχεια, να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο κέντρο της περιοχής τους (δημόσιο ή ιδιωτικό) και να κλείσουν το ραντεβού τους για την εξέταση, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.